• GRATIS levering vanaf 300 €

  • Levering binnen 5 werkdagen

Lansac Wijnen
Wishlist

BUBBLES EN CHAMPAGNE

Champagne, het is dé drank die op geen enkele gelegenheid mag ontbreken. Dankzij een heerlijk fris mondgevoel – veroorzaakt door de fijne belletjes – en een gebalanceerd aroma van bloemen en fruit zorgt Champagne steeds weer voor een feestelijke tint. Maar laat je niet misleiden door de naam! Want ook een crémant kan makkelijk dezelfde kwaliteit halen.

Champagne of schuimwijn?

Schuimwijn of crémant is gemiddeld goedkoper dan ‘echte’ Champagne. Toch halen ze vandaag vaak hetzelfde niveau. En hoewel ze ook dikwijls op dezelfde manier worden gemaakt, mag een crémant – hoe goed dan ook – zich geen Champagne noemen.

Want Champagne is louter een herkomstbenaming. Alleen sprankelende wijnen uit die Franse streek rondom Reims, gemaakt op de traditionele manier, mogen de naam Champagne dragen.  Vroeger mochten de andere mousserende wijnen wel de term ‘méthode champenoise’ op het etiket zetten maar vandaag wordt er enkel nog gesproken over de ‘méthode traditionelle’.

Die méthode traditionelle slaat op de manier waarop de wijn gemaakt werd. Iedere wijn ondergaat een gistproces waarbij de suikers worden omgezet in alcohol. Daardoor krijg je een alcoholische, stille wijn. Om bubbles in je wijn te krijgen heb je nog een twee gisting nodig.

Volgens de méthode traditionelle moet die tweede gisting op fles gebeuren. Bij het bottelen wordt nog extra suiker, eventueel citroenzuur en nog wat extra gist toegevoegd waardoor de typische belletjes ontstaan. Dit proces duurt 60 dagen en gebeurt in heel koele kelders. De flessen worden met de hals naar beneden bewaard waardoor de resterende gist zich daar verzamelt.

Na 60 dagen wordt de fles ontkurkt en haalt men de overgebleven gist eruit. Daarna krijgt de fles een definitieve kurk. Voor de kleinere wijn- en champagnemakers waar Lansac mee werkt is dit een delicaat en (vaak) handmatig proces. De kunde en kennis van de maker zijn hier broodnodig. En dat proef je ook wanneer je een glas van onze unieke sprankelende wijnen drinkt. 

Ons aanbod

Voor Lansac is het belangrijk dat we weten wie er achter de wijn zit. Wie is de maker, hoe gaat die tewerk en welke druiven worden er gebruikt. Het Maison Lancelot-Pienne en het huis Philippe Martin zijn zo’n voorbeelden van wijnmakers uit het centrum van de Champagnestreek.

Er wordt veel gebruik gemaakt van de befaamde Chardonnay druif (vaak zijn de champagnes 100 % Chardonnay) maar ook van de heerlijk frisse Pinot Noir en Pinot Meunier. Uiteraard alles verwerkt volgens de Méthode traditionelle.

Maar onze andere bubbles, zoals de uitstekende Crémants de Loire moeten niet onderdoen voor hun broers uit de Champagnestreek. De gebalanceerde wijnen met verfijnde belletjes zijn een streling op de tong. En niet alleen bij het aperitief tonen ze hun kracht. Ze combineren perfect bij de meeste visgerechten en bij zachtere kazen of fruit.