• GRATIS levering vanaf 300 €

  • Levering binnen 5 werkdagen

Lansac Wijnen
Wishlist
  • by: Damien Berillon
  • December 30th, 2020
  • Category: Wijnweetjes

Welke wijn bij oesters drinken?


Op zoek naar de beste wijn om bij oesters te drinken? We geven je de beste wijnsuggesties voor oesters in dit blogbericht.

Rond nieuwjaar verschijnen er regelmatig oesters op tafel. Een bijzondere lekkernij die vooral bij unieke gelegenheden wordt gegeten. De romige, zilte smaak van oesters vraagt een speciale combinatie met wijn. Maar wat is nu de beste wijn bij oesters? We geven je graag enkele suggesties!

 

Oesters met champagne en witte wijn.

Wie de beste wijn voor bij oesters zoekt zal veelal kiezen voor de combinatie met champagne of met witte wijn. Dat is een goede keuze want bij de smaak van oesters past een fris wijntje. Maar let op: niet elke witte wijn past bij schelpdieren. En ook niet elke champagne.

Wil je de smaak volledig tot zijn recht laten komen dan kies je voor een droge, frisse witte wijn, met veel minerale tinten in de smaak. Laat de zoete wijnen en champagnes voor wat ze zijn en ga resoluut voor droog. De wijn moet fris aanvoelen in de mond en dus best geen hout hebben gezien bij de vinificatie.

Een champagne 100% Blanc de Blancs, zoals de Lancelot Pienne Instant Present met 100% Chardonnay is de ideale partner bij oesters. Schenk hem lekker fris, op zo’n 8 à 9°C, dan komt hij het best tot zijn recht. Maar ook bij een Crémant de Loire voelen oesters zich opperbest.

Liever geen bubbels? Uiteraard vormt ook witte wijn een uitstekende combo met oesters. En ook hier geldt dezelfde regel: ga voor een frisse wijn met een minerale toets. Wij zijn nogal fan van de combinatie met wijnen uit de Loire omdat deze noordelijke wijnregio garant staat voor zuivere witte wijnen waar je bijna de zee in proeft.

Bij oesters is een Sancerre altijd een goede keuze. We kiezen hier voor een lichte, kurkdroge wijn die erg fris is in de mond. Maar ook een droge Muscadet laat zich prima combineren. Als we de Loire toch even verlaten dan zouden we onze oesters graag eten bij een glaasje Chablis uit de Bourgogne.

 

Rode wijn bij oesters

Het is misschien niet de combinatie waar je meteen aan denkt, maar er zijn ook rode wijnen die prima combineren met de zilte oestersmaak. Kies ook hier voor een lichte, frisse rode wijn zonder houtlagering.

Wij denken spontaan aan onze Bourgeuil met 100% Cabernet Franc. Maar ook hier is een Sancerre uit de Loirestreek een goede partner bij oesters. Deze jonge, fruitige rode wijnen kunnen gerust iets frisser worden gedronken. Deze combinatie zal je nooit teleurstellen!

Wie de oesters liever gegratineerd serveert zet daar best een wijn bij die iets voller is van smaak, maar opnieuw: zonder houtlagering. Want hout combineert niet te best met de zilte, romige oestersmaak.

Op zoek naar de beste wijn bij oesters of naar een andere combinatie? Bezoek zeker onze webshop voor een gamma selectief gekozen topwijnen!