• GRATIS levering vanaf 300 €

  • Levering binnen 5 werkdagen

Lansac Wijnen
Wishlist
  • by: Damien Berillon
  • April 20th, 2021
  • Category: Wijnweetjes

Waarom wordt wijn van druiven gemaakt?


Vroeg je je altijd al af waarom wijn in hoofdzaak van druiven wordt gemaakt? Lees er alles over in dit blogbericht!

Heb je je ooit wel eens afgevraagd waarom wijn eigenlijk bijna uitsluitend van druiven wordt gemaakt?
Want er bestaan zoveel soorten fruit, waarom dan precies de druif gebruiken om wijn te maken? Dat leggen we je graag uit in dit blogbericht.

 

Waarom druiven voor wijn gebruiken?

Eigenlijk zouden we deze vraag heel eenvoudig kunnen beantwoorden: wijn wordt gemaakt van druiven omdat het in 1924 zo werd vastgelegd door het Franse OIV, het Office International de la vigne et du vin. Maar er zijn natuurlijk andere logische redenen waarom druiven bij uitstek dé vruchten zijn om wijn met te maken.

In de eerste plaats zijn er weinig fruitsoorten de zo’n mooie balans hebben tussen suikers en zuren, net het evenwicht dat je nodig hebt om wijn te maken. Appels zijn ook vaak in balans, maar veel ander fruit heeft of te veel suikers, of te veel zuren.

Zou je wijn maken van peren dan zal die erg flets zijn. Er bestaan wel wijnen van rabarber of van krieken, maar zonder toevoeging van (veel) suiker zouden die veel te zuur zijn. Bovendien zijn druiven ideaal voor de ontwikkeling van alcohol in het fermentatie proces.

In West-Afrika en enkele delen van Azië wordt ook palmwijn gemaakt. Daarbij wordt sap uit verschillende palmsoorten getapt. Dat sap kan – net als druiven – fermenteren waardoor er een alcoholische drank ontstaat. Maar de kwaliteit en de smaak blijft ver weg van de druivenwijnen die wij kennen.

 

De druif is de beste vrucht voor wijn

Het evenwicht tussen zuren en suikers is niet de enige troef die in het voordeel van de druif spreekt. Druiven bevatten verhoudingsgewijs veel meer water dan de meeste andere vruchten. Door druiven te persen krijg je meteen een grote hoeveelheid sap.

Stel dat je fruit zou persen met een veel hogere dichtheid – denk bijvoorbeeld aan een banaan, een vrucht die ook goed fermenteert – dan moet je water toevoegen om voldoende vloeistof te krijgen. En dat is niet toegelaten bij het wijn maken.

De smaak en de kleur van wijn wordt voor het grootste deel bepaald door de schil van de druif. Omdat druiven kleine vruchten zijn heb je relatief veel schil in een hoeveelheid druiven, veel meer dan wanneer je grotere vruchten zou gebruiken.

Want die schillen bevat de tannine die wijn nodig heeft. En kleine vruchten zijn ook beter beschermd tegen oxidatie wat het risico op slechte wijn vermindert.

Er bestaan honderden soorten druiven, die zich aanpassen aan de ondergrond en de klimatologische situatie waarin ze worden aangeplant. Druiven zijn – mits de juiste zorg en de juiste omgevingsfactoren – dus relatief makkelijk te kweken.

Die grote variatie in soorten, de hoge concentratie aan sappen, de fermentatie en de goede balans tussen suikers en zuren zijn de belangrijkste redenen waarom druiven bij uitstek de vruchten zijn om wijn met te maken.

Wil je kennis maken met ons aanbod schitterende wijnen, met zorg geselecteerd en rechtstreeks van bij de wijnmaker in jouw glas? Bekijk onze webshop of neem contact op voor alle vragen over onze producten.