• GRATIS levering vanaf 300 €

  • Levering binnen 5 werkdagen

Lansac Wijnen
Wishlist
  • by: Damien Berillon
  • February 5th, 2021
  • Category: Wijnweetjes

Waarom is de inhoud van een wijnfles 75 cl?


Weet jij waarom de inhoud van een fles wijn 75 cl is en niet 1 l, zoals bij de meeste andere dranken? Vind het antwoord hier!

Heb je je ooit afgevraagd waarom de inhoud van een fles wijn precies 75 cl is en niet 1 liter, zoals bij de meeste andere dranken? Er bestaan veel verhalen over de oorsprong van deze inhoudsmaat, maar eigenlijk hebben we onze 75 cl aan de Engelsen te danken.

De gekste verklaringen

Vroeger werd wijn in verschillende soorten verpakkingen vervoerd. Meestal in vaten of stenen kruiken, maar ook in leren zakken werd wijn gehouden. Sinds de 17e eeuw zijn glazen flessen in verschillende maten het populairst. Tot er in de 19e eeuw een standaard voor het verpakken van wijn werd vastgelegd.

Precies 75 cl en niet 50 cl of 1 l. We staan er zelden bij stil, maar die inhoudsmaat heeft natuurlijk wel een reden. En daarover doen de gekste verhalen de ronde. Laten we eens een bloemlezing houden uit de verklaringen die het meest tot de verbeelding spreken.

Een vaak gehoorde verklaring is dat 75 cl de gemiddelde longinhoud van glasblazers was. Zo konden wijnflessen dus sneller worden geproduceerd. Volgens een andere legende is dit precies het wijnverbruik bij een gemiddelde maaltijd.

Maar er zijn nog andere verhalen die de ronde doen. Zo zou de inhoud van een fles wijn 75 cl zijn omdat dit de optimale hoeveelheid is om wijn te bewaren. En tenslotte zijn er nog beweringen die zeggen dat 75 cl de beste maat is om wijn te vervoeren.

Natuurlijk zijn dit mooie verhalen, maar zoals zo vaak is de waarheid net wat anders.

De Engelse maat

De echte reden voor de 75 cl moeten we zoeken bij de Engelsen in de 19e eeuw. Hoewel wijn vooral op het vasteland werd geproduceerd was Engeland de belangrijkste afzetmarkt. Het gros van de wijn vertrok dus met de boot over het kanaal.

Maar om handel te drijven zijn er natuurlijk duidelijk afspraken nodig en de Engelsen telden in andere maten dan de rest van Europa. In Engeland gebruikte men de Imperial gallon die precies 4,54609 liter was. Om teveel misverstanden te voorkomen besloten wijnboeren uit de Bordeaux rekening te houden met die Engelse maten.

Ze gebruikten er vaten van 225 l wat overeenkomt met 50 gallons. En uit die 225 l konden exact 300 flessen van 75 cl worden gevuld. Met het getal 300 kon men makkelijker rekenen dan met 225 dus werd één vat wijn 50 gallons, goed voor 300 flessen.

Nog een leuk weetje: volgens deze berekening is 1 gallon gelijk aan 6 flessen van 75 cl. En dat is precies de reden waarom we ook vandaag nog wijn verpakken in kisten per 6 flessen.

Ben je op zoek naar de beste wijnen, rechtstreeks van bij de wijnmaker? Bekijk dan ons online aanbod, gratis geleverd vanaf 300 EUR!