• GRATIS levering vanaf 300 €

  • Levering binnen 5 werkdagen

Lansac Wijnen
Wishlist
  • by: Damien Berillon
  • November 26th, 2020
  • Category: Wijnstreken

Sérol scoort goede punten


Domaine Sérol is een uitmuntend wijndomein uit de Loire. Hun wijnen scoren bijzonder goed in de Hachette wijngids 2021.

Domaine Sérol ligt in het heerlijk glooiende heuvellandschap van de Côte-roannaise, een gebied in de vulkanische Loire, op en top Auvergne aan de voet van het Centraal Massief. De ondergrond bevat veel graniet wat de wijnen een minerale tint geeft. Dé lokale druif is de Gamay, waarmee fruitige wijnen worden gemaakt. De biodynamische wijnen van Sérol, waarin de Gamey druif een hoofdrol speelt, kregen dit jaar 3 sterren in de Guide Hachette, de referentie voor goede wijn.

Côte-roannaise en de Gamay

Het wijngebied van de Loire is bijzonder uitgestrekt en slingert over zo’n 1000 km vanaf het Centraal Massief tot de monding aan de Atlantische kust. In feite kan je de Loire niet als één gebied beschouwen. Je vindt er een brede waaier aan appellations, verspreid over verschillende types ondergrond, reliëfzones en zelf microklimaten in de vertakkingen van de rivier.

Zowel de beneden-, midden- als boven-Loire tonen heel eigen kenmerken. De beneden-Loire, dicht bij de monding is vooral gekend om zijn Muscadet-druif die er kan rijpen in het zilte kustklimaat. De midden-Loire is de toeristische trekpleister van de streek, met zijn kastelen, wouden en massaal veel kleine appellations.

Maar hier gaan we wat verder in op het gebied van de boven-Loire. De Côte-roannaise is een van de eerste grote wijngebieden van de Loire wanneer je de rivier vanaf de bron zou volgen. De Gamay-druif is er een belangrijke troef die prima gedijt op de granietrijke bodem.

Sérol valt in de prijzen

Le Guide Hachette des Vins is de belangrijkste gids voor de liefhebbers van wijn. Wijnmakers kijken elk jaar in spanning uit naar de beoordeling die de experts aan hun wijnen gaven. Wij zijn dan ook ongelofelijk trots dat de Sérol Oudan dit jaar drie sterren kreeg én de beoordeling Vin exceptionnel.

Want de wijnen van het Domaine Sérol zitten in ons gamma, ook deze Oudan. Die excellente wijn – in beperkte oplage van 16000 flessen - wordt gemaakt van de Gamay Saint-Romain druif, afkomstig van 20-jaar oude wijnranken, gelegen tussen 400 en 500 m hoogte. De granietachtige ondergrond en de ligging op het zuiden zorgen voor optimale omstandigheden voor de druif.

De experten van Le Guide Hachette des Vins lauweren de fijne neus van deze dieprode wijn, een kleur die wordt verkregen door een lang maceratie proces van wel 15 dagen. In de neus merk je ook nog geroosterde- en vanille tinten op die overgaan in heel fruitige aroma’s.

In de mond proeven we een elegante en evenwichtige wijn, met duidelijke tannine. Dat wijst er ook op dat de Oudan een bewaarpotentieel van 2 tot 5 jaar heeft. De wijnen van het Domaine Sérol worden volledig biodynamisch gemaakt, met liefde voor de wijn en zijn omgeving.

Ontdek de Oudan en ons ander aanbod van Domaine Sérol uit de Loire in onze webshop. Op zoek naar de beste combinatie aan tafel? Deze wijn staat zijn mannetje bij een stevig stuk vlees maar voelt zich ook helemaal thuis bij kaas.