• GRATIS levering vanaf 400 €

  • Levering binnen 5 werkdagen

Lansac Wijnen
Wishlist
  • by: Damien Berillon
  • November 4th, 2020
  • Category: Wijnstreken

Het geheim van Fronton


Wat is het geheim van Fronton? Een kleine maar bijzondere wijnstreek in de buurt van Toulouse? We vertellen je er graag meer over!

De grote wijnregio’s als Beaujolais, Bourgogne of Bordeaux zijn meer dan gekend. Maar Frankrijk heeft ook enkele minder gekende regio’s waar kleinere wijnboeren heel bijzondere wijnen maken. Eén daarvan is de Fronton-streek, net boven Toulouse, waar lokale wijnmakers topproducten creëren met de Négrette druif. Een goed bewaard geheim dat we je graag onthullen.

Fronton, de streek van de Négrette

Op een plateau tussen de rivieren de Tarn en de Garonne ligt een klein wijngebied met een schitterende terroir: de Fronton. De bodem varieert van rode grindachtige grond tot zanderig leem en dat is de favoriete ondergrond voor de meeste druiven uit het Zuidwesten.

Het gebied is niet groter dan 2000 ha en er worden bijna uitsluitend rode wijnen gemaakt. Dat komt omdat je de naam Fronton pas op het etiket mag vermelden wanneer de wijn voor minstens 50% uit de typische Négrette druif bestaat.

Daardoor zijn de wijnen uit de Fronton doorgaans heel aangenaam. De Négrette druif geeft namelijk soepele, nogal fruitige wijnen die uit zichzelf weinig tannine hebben. Het is een bijzonder frisse wijn die soms wordt samengevoegd met andere druivenrassen als Cabernet Sauvignon, Syrah of Cabernet Franc.

Maar er wordt ook wijn gemaakt met 100% Négrette. Die vind je niet zo vaak en durven we gerust het geheim van Fronton noemen. Zo’n 100% Négrette geeft een uitgesproken fruitpallet in je glas. Een soepele, frisse wijn die bij voorkeur jong wordt gedronken. Want de beperkte tannine laat de wijn niet heel mooi verouderen.

Bij Lansac werken we rechtstreeks met de wijnmakers zelf. Daardoor kennen we hun geschiedenis, werkwijze en het verhaal achter de wijn. Dankzij onze aanpak kunnen we dus ook wijnen aanbieden van kleinere wijnboeren, niet gemaakt voor de massaproductie. Zo hebben wij enkele pareltjes uit de Fronton in ons gamma.

Domaine de La Colombière

In de Fronton streek wordt al sinds de 12e eeuw wijn gemaakt. Rondom het Château La Colombière is dat al sinds 1470. Maar de huidige wijngaard werd in 1970 aangeplant. En de Négrette druif wordt nog steeds van die – inmiddels 50 jaar oude – ranken geoogst.

Vandaag is het domein in handen van Diane en Philippe Cauvin. Ze verbouwen er druiven, volledig volgens de biodynamische tradities. Dat wil zeggen dat de wijn op een 100% natuurlijke manier wordt gemaakt en ook het onderhoud van de wijngaard en de pluk gebeuren steeds met de hand.

Lansac verdeelt drie rode en één witte wijn uit hun gamma. De Coste Rouge 2015 is een wijn van een unieke topkwaliteit, gemaakt met 100% Négrette van de 50 jaar oude wijnranken. Hier zijn slechts 7000 flessen van geproduceerd en wij zijn uiteraard fier dat we deze wijn in ons aanbod hebben.

De Les Frontons Flingueurs 2019 is de ideale wijn om kennis te maken met de streek van Fronton en met de Négrette druif. Een pure, soepele wijn voor de levensgenieter. Laat zich aan tafel makkelijk combineren met tal van gerechten. Hiermee heb je echte traditie in je glas.

Een lichte, frisse rode wijn, ideaal bij vis of op een warme zomerdag, dat is de Vinum 2019. Opnieuw enkel Négrette in de fles, die alle typische fruitige eigenschappen in deze wijn volledig tot zijn recht laat komen.

En tenslotte stellen we je graag de Jacquaires VDF 2019 voor, het buitenbeentje uit de Fronton. Want witte wijnen komen in deze streek niet zo heel vaak voor. Nochtans profiteren ook witte druiven van de bijzondere terroir, getuige daarvan is deze droge witte wijn die bestaat uit een combinatie van Sauvignon, Chenin en Bouysselet. Geen alledaags product dat je aangenaam zal verrassen.

Wil je het geheim van Fronton ontdekken, proef dan zeker onze biodynamische 100% Négrette wijnen. Soepele wijnen met heel veel fruit en met de smaak van pure traditie. Deze kleine wijnregio heeft nog lang niet al haar geheimen prijsgegeven…