• GRATIS levering vanaf 300 €

  • Levering binnen 5 werkdagen

Lansac Wijnen
Wishlist
  • by: Damien Berillon
  • November 2nd, 2020
  • Category: Wildseizoen

Everzwijn en cabernet Franc


Op zoek naar de beste wijn bij een stoverij van everzwijn? Bekijk hier onze suggesties voor een ideale combinatie.

Onlangs liet ik me inspireren door een stoverij die Jeroen Meus maakte: varkenswangetjes. Maar tijdens het wildseizoen zijn de varkenswangetjes perfect vervangbaar door een ragout van everzwijn. De volle smaak van het vlees vraagt natuurlijk een gebalanceerde combo met de wijn. Daarom ging ik op zoek naar de beste combinatie met het everzwijn en zette ik drie toppers op tafel met Cabernet Franc in de hoofdrol.

Everzwijnragout en Cabernet Franc

Bij een gerecht met wild wordt er vaak gedacht aan een stevige wijn. Dat is niet onterecht, want sommige wildsoorten zijn zo sterk van smaak dat ze een krachtbom nodig hebben om ertegenop te boksen. Maar dat geldt niet voor alle wild. Zo vraagt everzwijn een meer subtiele partner. En daar ging ik naar op zoek.

Voor deze stoverij had ik een wijn nodig die niet té krachtig was (want dat zou de smaak van het everzwijn onderdrukken) maar tegelijk ook niet te licht. En dan is de Cabernet Franc een goede keuze. Deze druif blijft nog te vaak in de schaduw van zijn grote broer: de Cabernet Sauvignon.

Nochtans heeft de Cabernet Franc heel eigen, aardse tinten die perfect passen bij dit herfstseizoen. Ze is een geliefde aanvulling in Bordeaux wijnen, maar een goed gemaakte Franc staat prima op zichzelf. Want dan pas merk je hoeveel fruit en florale aroma’s deze druif in huis heeft.

Voor mij is de Cabernet Franc dus de beste partner bij stoofpotjes met everzwijn. En toch blijft het een delicate keuze, want de kunde van de wijnmaker is essentieel bij deze bijzondere druif. Daarom zet ik mijn drie favorieten graag op een rij.

De beste wijnen met Cabernet Franc

Les Rouillères van wijnmaker Frédéric Malibeau uit Saint-Nicolas-de-Bourgueil is zo’n wijn die niet in dit lijstje mag ontbreken. Dit kleine plaatsje in de Loire-streek ademt klassewijnen. Malibeau slaagt erin om met zijn Cabernet Franc een uiterst gebalanceerde krachtige wijn te maken met toch voldoende fruitige aroma’s. Biodynamisch, 100% Cabernet Franc, met de hand geplukt en met liefde gemaakt.

Nog zo’n 100% Cabernet Franc topper is de Cuvée Les Perruches van Beatrice en Pascal Lambert. Deze gepassioneerde wijnmakers werken graag met de hand en produceren met hun kleine team biodynamische topwijnen. Toen zij in 2000 overstapten op biologische wijnbouw – uit liefde voor het product en de omgeving – was dit pionierswerk. Intussen zijn er velen hen gevolgd, maar de passie van Beatrice en Pascal blijf je proeven in het glas.

Ik sluit mijn lijstje graag af met La Long Bec van het Domaine Des Echardières. Dit keer een combinatie van Cabernet Franc en Malbec, elk 50%. Een verrassende combinatie, want Malbec in de Loire is niet alledaags. De druif is de laatste jaren steeds populairder geworden in Zuid-Amerika, maar gelukkig blijven gepassioneerde wijnmakers in Frankrijk de kracht van Malbec zien. De neus met donker fruit als pruim en blauwe bes maakt deze wijn in combinatie met de zachte tannine-toetsen de perfecte partner van ons stoofpotje met wild.

Heb je vragen over de beste foodpairing? Of zie je andere suggesties bij deze everzwijnragout? Ik hoor het graag!